PAGINA
WARFARISSIMO
Simulati
Exemple
Utilizare
Metoda
Participati
Referinte
Publicatii
EN
Diacritice

WARFARISSIMO este un simulator al efectului unor medicamente utilizate pe scară largă, numite `anticoagulante orale'. Acestea reduc capacitatea sângelui de a se coagula (de a forma cheaguri), acțiune utilă în mai multe boli, cum ar fi: fibrilația atrială, tromboflebita, prezența unor proteze valvulare cardiace de tip mecanic.

Efectul anticoagulant trebuie menținut între limite destul de strânse. Dacă este prea intens, pacienții pot suferi complicații hemoragice. Dacă este prea slab, nu se atinge scopul tratamentului anticoagulant și nu se previn eficient complicațiile bolii pentru care s-a administrat.

Nivelul de anticoagulare se măsoară printr-o analiză de laborator numită (din engleză) `International Normalized Ratio' (INR). INR este aproximativ 1.0 pentru omul sănătos și trebuie adus prin tratament între valorile 2--3 sau între 3--4.5, în funcție de situația clinică a pacientului.

Acest obiectiv al tratamentului nu este întotdeauna ușor de atins, pentru un număr de motive, printre care se numără și particularitățile genetice ale fiecărui bolnav. O trecere recentă în revistă a acestei chestiuni se găsește în [Ansell & al, 2001]

Warfarissimo încearcă să reproducă, prin calcul, efectul administrării unor doze anume de warfarină sau de acenocumarol (anticoagulantele cele mai larg răspândite) asupra INR.

Puteți folosi sistemul introducând aici dozele administrate, momentul exact al administrării lor și alți parametri ai pacientului (cum ar fi greutatea corporală sau genotipul). Warfarissimo va produce un grafic cu evoluția prezisă pentru INR.

Aplicații. Warfarissimo este utilizabil, în forma actuală, în primul rând în scop educațional. Studenții și medicii pot exersa prescrierea tratamentului anticoagulant cu simulatorul, mai ales pentru cazuri rare, dar riscante, cum este cazul de hipersensibilitate la acenocumarol descris în [Thijssen & al, 2001].

Am mai fost folosit pentru a explora efectul teoretic al unor situații frecvent întâlnite în practică, cum ar fi sărirea unor doze, administrarea unor scheme de tratament cu doze variabile și administrarea medicamentului la momente aleatorii în cursul zilei.

Rezultatele calculelor, desigur, depind de exactitatea datelor introduse și de acuratețea modelul matematic folosit. În versiunea actuală, strict experimentală, a sistemului, nu există nici un fel de garanție că rezultatele simulării vor prezice evoluția unui pacient real, dat.


(c) 2002-2006 Alexandru Corlan