PAGINA
WARFARISSIMO
Simulati
Exemple
Utilizare
Metoda
Participati
Referinte
Publicatii
EN
Diacritice

WARFARISSIMO este un simulator al efectului unor medicamente utilizate pe scara larga, numite `anticoagulante orale'. Acestea reduc capacitatea sangelui de a se coagula (de a forma cheaguri), actiune utila in mai multe boli, cum ar fi: fibrilatia atriala, tromboflebita, prezenta unor proteze valvulare cardiace de tip mecanic.

Efectul anticoagulant trebuie mentinut intre limite destul de stranse. Daca este prea intens, pacientii pot suferi complicatii hemoragice. Daca este prea slab, nu se atinge scopul tratamentului anticoagulant si nu se previn eficient complicatiile bolii pentru care s-a administrat.

Nivelul de anticoagulare se masoara printr-o analiza de laborator numita (din engleza) `International Normalized Ratio' (INR). INR este aproximativ 1.0 pentru omul sanatos si trebuie adus prin tratament intre valorile 2--3 sau intre 3--4.5, in functie de situatia clinica a pacientului.

Acest obiectiv al tratamentului nu este intotdeauna usor de atins, pentru un numar de motive, printre care se numara si particularitatile genetice ale fiecarui bolnav. O trecere recenta in revista a acestei chestiuni se gaseste in [Ansell & al, 2001]

Warfarissimo incearca sa reproduca, prin calcul, efectul administrarii unor doze anume de warfarina sau de acenocumarol (anticoagulantele cele mai larg raspandite) asupra INR.

Puteti folosi sistemul introducand aici dozele administrate, momentul exact al administrarii lor si alti parametri ai pacientului (cum ar fi greutatea corporala sau genotipul). Warfarissimo va produce un grafic cu evolutia prezisa pentru INR.

Aplicatii. Warfarissimo este utilizabil, in forma actuala, in primul rand in scop educational. Studentii si medicii pot exersa prescrierea tratamentului anticoagulant cu simulatorul, mai ales pentru cazuri rare, dar riscante, cum este cazul de hipersensibilitate la acenocumarol descris in [Thijssen & al, 2001].

Am mai fost folosit pentru a explora efectul teoretic al unor situatii frecvent intalnite in practica, cum ar fi sarirea unor doze, administrarea unor scheme de tratament cu doze variabile si administrarea medicamentului la momente aleatorii in cursul zilei.

Rezultatele calculelor, desigur, depind de exactitatea datelor introduse si de acuratetea modelul matematic folosit. Īn versiunea actuala, strict experimentala, a sistemului, nu exista nici un fel de garantie ca rezultatele simularii vor prezice evolutia unui pacient real, dat.


(c) 2002-2006 Alexandru Corlan