Warfarissimo
Scurt manual de utilizare al simulatorului

Simulati
Exemple
Utilizare
Metoda
Participati
Referinte
Publicatii
EN
RO

Pe scurt, introduceți dozele, tipul de anticoagulant și momentul administrării într-unul dintre formularele online. Apoi, apăsați butonul 'simulate' din formular și, în aproximativ 15 secunde, veți obține un set de grafice cu rezultatele simulării.

Formularul 'Every dose' (fiecare doză). Introduceți:

  • greutatea pacientului, în kg
  • nivelul de activitate al enzimei CYP2C9, care este un număr între 0.0 (activitate absentă) și 1.0 (activitate normală, ca în genotipul *1*1)
  • medicamentul administrat de fiecare dată (warfarină sau acenocumarol, de obicei același la toate administrările pentru un pacient) și ziua, ora și minutul administrării, precum și doza în miligrame.
Apoi apăsați butonul 'simulate' care urmează imediat în acest formular.

Formularul 'Regular regimen' (regim fix). Formularul care urmează, initulat 'generează un scenariu nou' (generate new scenario) permite introducerea unor scheme simple, cu aceeași doză a unui anticoagulant în fiecare zi. Puteți introduce felul medicamentului, genotipul pacientului (care va face sistemul să propună o valoare pentru activitatea enzimei CYP2C9) și doza zilnică. Apăsați apoi pe cel de al doilea buton 'simulate' (de la sfârșitul paginii).

După desfășurarea simulării, rezultatele sunt prezentate sub forma unor grafice, urmate (mai jos pe pagină) de formularele de mai sus, cu datele așa cum le-ați completat. Astfel, pentru cazurile ipotetice cu regimuri 'din carte', este cel mai simplu să introduceți un regim simplu fără încărcare (cu al doilea formular), să rulați o simulare, iar apoi să modificați formularul detaliat, completat automat de sistem, pentru a introduce de exemplu un regim 'de încărcare' la început.

Grafice cu rezultate. Simularea are drept rezultat patru grafice. Exemplele de mai jos au fost obțiune cu un subiect ipotetic care ar cântări 90kg, ar avea genotipul CYP2C9*1*1 și ar fi primit 5mg de acenocumarol pentru primele 2 zile, apoi 3mg pe zi în fiecare zi. Medicamentul ar fi administrat la ora 10 dimineața în fiecare zi. Pe axa x se găsește timpul, fiecare linie verticală delimitând o zi.

Concentrația sanguină a medicamentului. Derivații cumarinici au doi enantiomeri, o formă (R) și o formă (S). Medicamentul administrat pe cale orală este un amestec racemic al celor două forme. Astfel, când pacientul primește 1mg de acenocumarol, primește de fapt 0.5mg de (R)-acenocumarol și 0.5mg de (S)-acenocumarol. Atât rata de eliminare cât și efectul terapeutic al celor două forme este diferit (vezi de exemplu Hardmann and Limbird, 2002).

Concentrația sanguină de (R)- and (S)-acenocumarol în funcție de timp în cursul tratamentului dat ca exemplu.
Concentrația sanguină a acenocumarolului

INR Evoluția rezultatului INR. Se presupune că pacientul ipotetic are funcție hepatică normală, iar titrul inițial al factorilor de coagulare este normal.

INR funcție de timp în cursul tratamentului de exemplu.
Dinamica INR

Factori de coagulare dependenți de vitamina K. Concentrația sanguină a factorilor de coagulare II, VII, IX și X relativ la 1.0—valoarea normală a fiecărui factor apare cu linie continuă, de culoarea corespunzătoare. Fracțiunea gama-carboxilată parțial (adică inactivă) apare cu linie întreruptă. Concentrația activă, pentru fiecare factor, este dată de diferența între linia întreruptă și cea continuă de aceeași culoare.

Concentrația factorilor de coagulare în sânge, funcție de timp.
Albastru pentru factorul VII. Verde pentru IX. Negru pentru X. Roșu pentru II.

Dinamica factorilor de coagulare

Proteine anticoagulante dependente de vitamina-K. Nivelurile plasmatice ale proteinei-C și proteinei-S sunt reprezentate de o manieră similară cu cele ale factorilor de coagulare.

Nivelul proteinelor plasmatice anticoagulante funcție de timp. Albastru pentru proteina-S, Roșu pentru proteina-C.
Dinamica proteinelor anticoagulante

Numele dvs (opțional):
Adresa dvs de e-mail* (opțional):
Subiect:
Comentariu:

*Vom folosi adresa dvs. doar pentru a vă răspunde la mesaj


(c) 2005-2008 A.D. Corlan