Warfarissimo
Scurt manual de utilizare al simulatorului

Simulati
Exemple
Utilizare
Metoda
Participati
Referinte
Publicatii
EN
Diacritice

Pe scurt, introduceti dozele, tipul de anticoagulant si momentul administrarii intr-unul dintre formularele online. Apoi, apasati butonul 'simulate' din formular si, in aproximativ 15 secunde, veti obtine un set de grafice cu rezultatele simularii.

Formularul 'Every dose' (fiecare doza). Introduceti:

  • greutatea pacientului, in kg
  • nivelul de activitate al enzimei CYP2C9, care este un numar intre 0.0 (activitate absenta) si 1.0 (activitate normala, ca in genotipul *1*1)
  • medicamentul administrat de fiecare data (warfarina sau acenocumarol, de obicei acelasi la toate administrarile pentru un pacient) si ziua, ora si minutul administrarii, precum si doza in miligrame.
Apoi apasati butonul 'simulate' care urmeaza imediat in acest formular.

Formularul 'Regular regimen' (regim fix). Formularul care urmeaza, initulat 'genereaza un scenariu nou' (generate new scenario) permite introducerea unor scheme simple, cu aceeasi doza a unui anticoagulant in fiecare zi. Puteti introduce felul medicamentului, genotipul pacientului (care va face sistemul sa propuna o valoare pentru activitatea enzimei CYP2C9) si doza zilnica. Apasati apoi pe cel de al doilea buton 'simulate' (de la sfarsitul paginii).

Dupa desfasurarea simularii, rezultatele sunt prezentate sub forma unor grafice, urmate (mai jos pe pagina) de formularele de mai sus, cu datele asa cum le-ati completat. Astfel, pentru cazurile ipotetice cu regimuri 'din carte', este cel mai simplu sa introduceti un regim simplu fara incarcare (cu al doilea formular), sa rulati o simulare, iar apoi sa modificati formularul detaliat, completat automat de sistem, pentru a introduce de exemplu un regim 'de incarcare' la inceput.

Grafice cu rezultate. Simularea are drept rezultat patru grafice. Exemplele de mai jos au fost obtiune cu un subiect ipotetic care ar cantari 90kg, ar avea genotipul CYP2C9*1*1 si ar fi primit 5mg de acenocumarol pentru primele 2 zile, apoi 3mg pe zi in fiecare zi. Medicamentul ar fi administrat la ora 10 dimineata in fiecare zi. Pe axa x se gaseste timpul, fiecare linie verticala delimitand o zi.

Concentratia sanguina a medicamentului. Derivatii cumarinici au doi enantiomeri, o forma (R) si o forma (S). Medicamentul administrat pe cale orala este un amestec racemic al celor doua forme. Astfel, cand pacientul primeste 1mg de acenocumarol, primeste de fapt 0.5mg de (R)-acenocumarol si 0.5mg de (S)-acenocumarol. Atat rata de eliminare cat si efectul terapeutic al celor doua forme este diferit (vezi de exemplu Hardmann and Limbird, 2002).

Concentratia sanguina de (R)- and (S)-acenocumarol in functie de timp in cursul tratamentului dat ca exemplu.
Concentratia sanguina a acenocumarolului

INR Evolutia rezultatului INR. Se presupune ca pacientul ipotetic are functie hepatica normala, iar titrul initial al factorilor de coagulare este normal.

INR functie de timp in cursul tratamentului de exemplu.
Dinamica INR

Factori de coagulare dependenti de vitamina K. Concentratia sanguina a factorilor de coagulare II, VII, IX si X relativ la 1.0—valoarea normala a fiecarui factor apare cu linie continua, de culoarea corespunzatoare. Fractiunea gama-carboxilata partial (adica inactiva) apare cu linie intrerupta. Concentratia activa, pentru fiecare factor, este data de diferenta intre linia intrerupta si cea continua de aceeasi culoare.

Concentratia factorilor de coagulare in sange, functie de timp.
Albastru pentru factorul VII. Verde pentru IX. Negru pentru X. Rosu pentru II.

Dinamica factorilor de coagulare

Proteine anticoagulante dependente de vitamina-K. Nivelurile plasmatice ale proteinei-C si proteinei-S sunt reprezentate de o maniera similara cu cele ale factorilor de coagulare.

Nivelul proteinelor plasmatice anticoagulante functie de timp. Albastru pentru proteina-S, Rosu pentru proteina-C.
Dinamica proteinelor anticoagulante

Numele dvs (optional):
Adresa dvs de e-mail* (optional):
Subiect:
Comentariu:

*Vom folosi adresa dvs doar pentru a va raspunde la mesaj.


(c) 2005-2008 A.D. Corlan